Codi Ètic
Aquí tens un resum en forma de decàleg del codi ètic aprovat pel Congrés de les Associacions de Veïns de Barcelona el 8 de juny de 2001:
- Respecte: Promoure el respecte mutu entre els membres de la comunitat.
- Transparència: Actuar amb transparència i rendició de comptes en totes les activitats.
- Participació: Fomentar la participació activa i inclusiva de tots els veïns en les decisions que afecten la comunitat.
- Igualtat: Defensar la igualtat de drets i oportunitats per a tots els veïns, sense discriminació.
- Sostenibilitat: Promoure pràctiques sostenibles per a la preservació del medi ambient i del patrimoni local.
- Solidaritat: Demostrar solidaritat i suport mutu entre els veïns en moments de necessitat.
- Coordinació: Col·laborar amb altres associacions i institucions per aconseguir objectius comuns.
- Honestitat: Actuar amb integritat i honestitat en totes les relacions i activitats.
- Civisme: Promoure comportaments cívics i respectuosos amb el medi ambient i el entorn urbà.
- Responsabilitat: Assumir la responsabilitat per les nostres accions i buscar sempre el bé comú de la comunitat.
Aquest codi ètic és un compromís compartit pel qual ens identifiquem i que ens comprometem a seguir.
Decàleg:
1. Les associacions persegueixen finalitats generals.
Les associacions adherides persegueixen finalitats de tipus general, adreçades a una pluralitat de persones, així com es proposen la realització d'activitats d'entreteniment, de foment de les relacions interpersonals, la pràctica d'algun joc o afecció o activitats semblants i assumeixen els principis de conducta reconeguts, com són la Declaració Universal dels Drets Humans i altres de naturalesa similar.
2. Absència total d'ànim de lucre.
Les associacions apleguen l'esforç de les persones que de manera voluntària i altruista volen participar en la consecució de les finalitats associatives, sense cap tipus d'ànim lucratiu. S'entén per lucre la imputació individual a una persona concreta dels ingressos percebuts per l'associació per qualsevol títol: contracte, subvenció, donació, llegat...
3. Foment de la participació interna.
Les associacions entenen que la base principal de la seva força rau en les persones que formen part de l'associació i en les que, de manera puntual i voluntària, hi col·laboren, raó per la qual promouran mitjans, estratègies i tècniques per estimular la participació i la formació del voluntariat que la conforma.
4. La confiança, base de la relació entre els membres de l'Associació i del funcionament democràtic.
Les relacions entre les persones associades és una relació de confiança, de convenciment d'estar junts en un projecte comú i es fonamenta en la bona fe i el respecte a tothom.
Les bases del funcionament democràtic són a) la igualtat, tothom és igual dins l'associació sense cap tipus de discriminació; b) la llibertat d'expressió; tothom té dret a exposar lliurement les seves idees; c) la sobirania de decisió; les decisions es prenen per majoria. Cal respectar el dret de les minories a manifestar-se i a defensar els seus postulats i cal limitar el vot ponderat de manera que impedeixi que cap associació quedi sota el control d'una minoria de socis.